Якщо вам подобається блог - порекомендуйте його друзям. Якщо не подобається - тим, кого не любите

неділю, 19 серпня 2018 р.

Українська мрія у білому плащі

Недавно була в Празі. В переході метро шукала, кого б запитати про дорогу до Старого міста. Якась жіночка витирала вітрину піцерії, я запитала її англійською. Жіночка якось агресивно замотала головою: «No English!!! No English!!!» Видно було, що вона невдоволена, що я перешкодила їй працювати, і взагалі, краще було її не чіпати. А потім, відвертаючись до своєї ганчірки, раптом видала чистою галицькою: «Та де я вмію по-англійськи!»  Я зраділа, бо мій інгліш теж не був досконалим, а от укрейніан є перфекційним: «Ви – українка? Я теж!» Жіночка теж здивувалась і нарешті усміхнулась: «О, а я думала, якась панюся приїхала по Празі погуляти, а ви – така сама українка!» Поговорили хвилини три, виявилось – майже землячки. Жіночка показала мені дорогу до центру і побажала щасливої подорожі, я їй – хорошого дня. Я йшла празькими вулицями і думала, чому ми більше любимо тих, хто має подібні до наших проблеми і аналогічні жалі? І не любимо «панюсь», що гуляють по Празі, котрі, на відміну від нас, живуть ідеальним інстаграмовим життям, якого ми ніколи не досягнемо…



В українському жіночому журналі недавно була стаття на тему «Не бійтесь змінити життя і виїхати за кордон!». Автор давала поради, як не втрачати надію і триматись мрій. Як приклад описувалась подорож до США однієї «звичайної» української родини. Лапки""  тут дуже навіть пасують, бо подружжя з надривом розповідає, як важко їм було знайти квартиру в США, адже вони хотіли неодмінно жити в найдорожчому і найелітнішому районі Каліфорнії. І як потім було нелегко адаптуватись серед каліфорнійських мажорів  їх дітям. З цього місця можна уже не читати. Бо більшості моїх знайомих до такої схеми еміграції – як до неба. Виїжджають мої знайомі за позичені гроші, залишаючи вдома родину, винаймують ліжко в кімнаті, працюють на важких роботах. І часто не задля райдужної мрії, а для того лише, аби оплатити рахунки, вивчити дитину, віддати кредити за лікування та ін.. І вчити їх "не втрачати надію" на таких прикладах - то принаймні блюзнірство...

Я працюю в Польщі вихователькою в державному садку. Робота, звичайно, нелегка і відповідальна. Але я розумію,  що мої землячки з такою ж освітою працюють тут на набагато гірших роботах. І не мають чоловіка-поляка, ані підтримки і допомоги рідних. І тому вчити їх жити – діло невдячне. Допомогти, порадити, підказати шляхи – потрібно. Але не з позиції «панюсі» у білому пальті. Буде тільки смішно і непереконливо. Бо звідки в мене біле пальто, коли я і сама працювала колись офіціанткою, нянею у примхливої литовки, в супермаркеті ночами? Коли і сама їздила українськими автобусами з шансоном і без кондиціонерів. Коли тягала додому тяжкі валізи з ковбасами, шинками і сирами. Коли і сама плакала в автобусі на роботу…

І, якщо хтось з українців за кордоном у фб починає вигулювати своє «біле пальто», це лише відштовхує, а не захоплює. Бо добре знаєш, що часом «працюю в  відомій світовій компанії» значить «мию посуд в МакДональдсі», а «здобула освіту за кордоном» - «з тяжкою бідою відмучила професійну школу для того, аби продовжити документи на проживання». Моє навчання в університеті було для мене дуже нелегким: мови толком не знала, психологічні терміни на польській звучали по-іншому, ніхто з викладачів не пристосовувався до єдиної студентки-українки, щомісяця платила круглу суму на рахунок універу і майже кожні вихідні їздила на заняття. На роботі було важко також. Але дякую чоловікові: він вчив мене мови, писав за мене плани, перекладав статті, виправляв помилки в виступах, їздив зі мною по інстанціях. А у інших немає такої допомоги, і все, чого вони досягли – то завдяки лише і виключно собі.

Чула якось, як чотири старші українські жіночки хвалились своїми дітьми, котрі виїхали за кордон і зробили там запаморочливу кар’єру. Одна наперед другої жіночки намагались якнайвигідніше виділити свою дитину на фоні інших. Їх діти вчились в найпрестижніших учбових закладах, працювали в міністерствах і модельних агентствах, відпочивали на найбагатших курортах світу. Отак послухаєш – і вважаєш себе невдахою, котрий і близько не стояв біля успіхів своїх ровесників. А ще особливо, якщо ти до сих пір миєш у Чехії вітрини або міняєш памперси польським малюкам …І найчастіше ти добре знаєш, в яких "міністерствах" працюють їх діти, але ж нехай вже самі відкривають свої таємниці...

Хтось скаже: якщо тебе це зачіпає – значить маєш комплекс неповноцінності. Може й так. А, може, й ні. Все-одно, це неприємно – відчувати, що як би не біг і не старався – а інші добігають набагато далі без особливих зусиль. І що твій новий одяг – старе лахміття на фоні їх білосніжних плащів від Шанель. І що це на інших чекали за кордоном з хлібом-сіллю у великих корпораціях, а ти з своїм червоним дипломом досі прибираєш чужі квартири. І що у інших – ідеальні люблячі родини, чемні діти-відмінники, відпочинок у Каннах і будинки з садочками. А в тебе – ну, сам знаєш…ех...

Зрозуміло, що такі життєві історії бувають часом насправді. І насправді хтось живе таким казковим життям. І чудово. Нехай щастить таким нашим землякам. І нехай усім нам живеться за кордоном легко і щасливо. Проте вчити когось з позиції досконалого і непомильного гуру краще не треба. Набагато доцільніше організувати допомогу землякам, котрі збираються за кордон, якщо на те є можливість і бажання. А намагання показати себе вищим і кращим за інших - то найчастіше спроби залікувати той же комплекс неповноцінності, сховати його навіть від самого себе. 

Цей блог – моє намагання зробити світ українців за кордоном простішим і зрозумілішим. І, якщо на його сторінках ви десь промайне білий рукав досконало пошитого плаща – будь-ласка, повідомте мене. Я не хочу білого пальта – його надзвичайно легко забруднити і важко потім відчистити… 


При копіюванні статті чи її фрагменту, чітке посилання на мій блог обовязкове!


37 коментарів:

  1. Як тільки українки приїжджають з заробітків додому, то зразу вдають з себе бізнеследі великих. А самі там бабів миють і клубніку збирають.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мити і збирати - то нелегка праця. І нічого немає в ній ганебного.

      Видалити
  2. Українки за кордоном - це не лише заробітчанки і "панюсі". Є дуже багато жінок, які отрииали справжню (не куплену) освіту в Україні і змогли зробити карєру за кордоном в високооплачуваних професіях (право, банківська справа, аудит тощо) нарівні з місцевими без прання чужих пелюшок з червоним дипломом. Таких жінок багато. Страшенно не сподобалося узагальнення авторки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В кожного свій шлях. Одні йдуть через пелюшки, інші - навпростець. Других менше. В цьому блозі пишу про тих і про інших. Психологічні проблеми зазвичай у всіх подібні. Рекомендую почитати і також не робити поспішних висновків. В цій статті пишу про одну групу українців, в інших - про інші. Це не узагальнення, це статистична більшість.

      Видалити
  3. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  4. Біле пальто геть. Бути собою

    ВідповістиВидалити
  5. Якщо тобі пощастить...
    - Якщо тобі пощастить, ти залишишся один. Зовсім один, коли нікого не буде поруч, і доведеться шукати опору на землі тільки у собі.
    - Якщо тобі пощастить і це станеться в правильний час, життя вдарить по тобі як цунамі, щоб розколоти як горіх і дістати ядро.
    - Якщо тобі пощастить і буде правильний час, тобі буде дуже боляче. Так боляче, що цей біль майже змусить померти, а потім допоможе переродитися зсередини.
    - Якщо тобі пощастить, ти будеш так плакати, як в останній день Помпеї. І ці сльози нічим неможливо буде стримати. Але через них прийде звільнення, а потім і справжнє життя.
    - Якщо тобі пощастить, ти станеш вразливим і прив'язуватимешся до справжніх друзів. І ніяк не зможеш це приховати. У критичних ситуаціях ти зрозумієш, хто з тобою, а хто ні.
    - Якщо тобі пощастить, ти розчаруєшся в людях, ідеях, вчителях і добрих чарівниках. І переживши це, зможеш сприймати реальний світ.
    - Якщо тобі пощастить і буде правильний час, тобі навіть ні в кого буде запитати поради. Зовсім ні в кого. І доведеться знайти внутрішній компас.
    - Якщо тобі пощастить, у тебе не залишиться грошей. І доведеться включати мізки, щоб заробити їх, а може навіть створити власний успішний бізнес.
    - Якщо тобі пощастить, у тебе буде дуже багато грошей і ти пізнаєш усю глибину відчаю, коли розвіється ілюзія, що щастя в грошах.
    - Якщо тобі пощастить, далеко не всі будуть любити тебе. А окремі особини навіть ненавидітимуть. І потрібно буде налаштувати внутрішню систему цінностей. Тоді тобі буде наплювати на те, що про тебе думають інші.
    - Якщо тобі пощастить, ти зіткнешся з коханням. І буде дві правди. Її і твоя. І ти відчуєш дзвінкий простір між окремими світами, які ледь торкаються одне одного. Так ти навчишся співіснувати з іншим світом і розуміти свою половинку.
    - Якщо тобі пощастить, ти зможеш все це витримати. І знайти спосіб для власного переосмислення. Відчуєш ту внутрішню алхімію, яка робить з болю – красу, зі злості –смиренність, зі страху — відвагу до дій. А з радості – надихаючий приклад, який провину і сором вичищає з душі, як двірник вимітає старе сміття. А шрами на серці перетворює у нові двері.
    - Якщо тобі пощастить і буде правильний час…
    © Аглая Датешидзе

    ВідповістиВидалити
  6. Мені пощастило. Я втратив друга...

    ВідповістиВидалити
  7. Очевидно, то був не друг....раз втратив.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І зовсім це не очевидно. Життя не чорно-біле, там стільки нюансів і відтінків... Всього Вам найсвітлішого в новому році!

      Видалити
  8. І Вам усього найкращого. Нехай і Вам щастить і буде правильний час. І друзів цінуйте, бо справжні друзі, то рідкість.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Я їх ціную надзвичайно. І хочу, щоб у них було все добре, якнайкраще. А часом для цього треба відійти. А далі - як покаже кольорове, нечорнобіле життя.

      Видалити
  9. Ну кольоровість у Вашій риториці обнадіює...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Все буде чудово і різнокольорово! З новим роком! З новими розмальовками!

      Видалити
  10. Хотілося б з того кольорового келиха випити хмільного шампанського з тим другом!

    ВідповістиВидалити
  11. ....яким лиш буде знак ,
    Що друг вже повернувся,
    Дізнатись буде як,
    Що той відхід минувся?

    ВідповістиВидалити
  12. А може той друг знайшов іншого друга
    Й старого забути схотів?
    І зникла веселка, а болі наруга
    Убила в нім колір душі...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. а може, тому цілому другові, просто досить проблем на душу насєлєнія? І він просто хотів би вберегти себе і вас від нових? Га? (вибачайте за прозу))

      Видалити
  13. Може.
    Все логічно тоді. Тоді розуміння є. Хоча душа болить. Ну але таке життя. Вертаємось до тези : якщо тобі пощастить і душа твоя болітиме через ймовірність втрати, ти зможеш оцінити наскільки дорогою було те, що ти можеш втратити.

    ВідповістиВидалити
  14. Обмовка ... "дорогою"

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Що все буде добре
      Для кожного з нас.
      Що все буде добре,
      Настане наш час

      Видалити
  15. Ой, Славкові ще довго буде гикатись від того депутатства, ну але не так як Зелі...
    Він вчасно ( два рази, видно не сходу доходить) пішов. А Залю певне винесуть...

    ВідповістиВидалити
  16. Ну дуже сподіваюсь на той наш час...коли буде добре

    ВідповістиВидалити
  17. ...і будем смакувати банани в шоколаді

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ласунка ніч тьмяніє не до ладу

      У сутіні солоджених оман,

      Де сходить небом місяця банан

      В густий туман зі смаком шоколаду.


      Там зір медових марево перлинне

      Розчиниться в духмяні сплески сну

      Коли в принадну неба густину

      Ще ночі мить ковтками кави хлине.


      Відпий хоч трохи з келиха для проби –

      Захопить запашний солодкий вир,

      З бананом місяця, медовим злотом зір

      І сутіні маною для оздоби. (Тетяна Чорновіл)

      Видалити
  18. Бананова тема розкрита чудово, романтично, ще б більше сексуальності...хоча вона тут прихована і тим спокушає...

    ВідповістиВидалити
  19. Вареники, вушка, борщ

    ВідповістиВидалити
  20. А чи переживаємо ми за тих, хто за нас переживав ще коли малими ми були? А чи віддаємо шану і молимося за тих, хто уже не з нами? І найголовніше, чи піклуємось за тих, хто і далі переживає за нас, але уже не в змозі підставити плече, навіть солоденького для нас не може купити, бо що на ту пенсію купиш? Чи вміємо ми бути вдячними?

    ВідповістиВидалити
  21. Сократ запитав: «Якщо буде пожежа, і можна врятувати лише когось одного, кого врятуєш дружину або одну дитину?»

    ВідповістиВидалити
  22. Христос народився!

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.