Якщо вам подобається блог - порекомендуйте його друзям. Якщо не подобається - тим, кого не любите

суботу, 24 лютого 2018 р.

Весна. Час любові до...себе

Гіацинт із супермаркету  на моєму вікні нарешті зацвів. І моя киця уже кілька днів голосно нагадує мені, що скоро «марец»  - весна, пора кохання. Не тільки котячого.

Час любити. Весна надихає на романтику. А, може, цієї весни нарешті настав час спрямувати свою любов в незвичному напрямку – на себе?  І чи  так це просто?




Українці, на жаль, схильні кохати усе на світі, окрім себе самого. А вже особливо жінки, та ще за кордоном – ну не вміють відчувати любові до себе. Бояться. Соромляться. Не навчені.

Світлана, до прикладу, вважає, що себе любить. Цілий тиждень працює на ненависній роботі, а в неділю зате відмокає в пінній ванні і відключає телефон. Її подруга живе з ненависним чоловіком, вічним героєм-коханцем. За моральні збитки періодично дістає від чоловіка кругленькі бонуси. А за щедрі «нички» час від часу купує собі якусь чи то шубку, чи то вишуканий браслетик, «балує себе, кохану, бо хто ще її побалує..» Ольга, їх сусідка, ну ніяк не може відмовити собі, найдорожчій, тортика чи булочки. Виглядає при цьому теж як та булочка. Спробувала піти в спортзал – вирішила, що то не її, і мучити себе вона більше не збирається, бо «занадто себе кохає».

Не кращі і чоловіки. На заробітках харчуються самими лиш «мівінами» і бараболею, щоб приїхати додому і купити собі круту тачку, щоб всі сусіди попадали штабелями. Або відкладають на новий айфон, а на нормальне взуття вже не вистачає.

А пригадуєте  «святкову» кімнату в сільських чвораках, в котру можна було заходити лиш на свята, і яка була уся заставлена кришталем і «мадоннами» в дорогих «стєнках»? А дорогі шуби, ще від бабці, у шафах? А палаци в три поверхи за останні гроші, щоб «все, як в людей»?

Чи оте «балування» раз в тиждень і відкладене на потім життя – то насправді любов до себе? Думаю, це лише втеча від себе, перепочинок від свого щоденного життя, відпустка від сірості і постійного тиску.

А завдання людини – дбати про якість свого життя, цілого, а не частини. Про кожен день, з яких складається життя. Можливо, така турбота не завжди буде приємною. А часом – і дуже незручною, і болісною. Треба буде ходити в спортзал, щоб не заплисти жиром. Перестати жерти. Треба буде лікувати зуби. Треба буде сказати комусь, що не хочеш більше мати з ним справи. Треба залишити всі валізи без ручок у вигляді чоловіка-психопата, подружки-пліткарки, начальниці-тирана. Треба буде вчитись, аби змінити роботу. Треба буде багато працювати.

І потрібно буде відмовити собі в норковій шубі, якщо тобі не вистачає на зубні пломби. І відмовитись від БМВ, якщо не маєш на бензин до нього.

А часом треба буде плюнути на все і жити так, як завжди хотілось, а не як хочуть «люди». Часом не прибирати в квартирі, часом не помити перед святами вікон, часом залишити на ніч брудний посуд. Але зате поїхати на виставку, піти на концерт, переглянути разом з коханою людиною старий фільм. Перестати метушитись комусь на догоду, а робити те, що вмієш, що хочеш, до чого маєш талант. Допомагати іншим. Підтримувати. Але не копіювати нікого. Жити своє життя, передбачене Богом для тебе одного. Бути людиною, особистістю. Перестати бути ніким.


І тоді, напевно,  прийде оте все: пінна ванна, тістечка, айфон і дорогий автомобіль. Але вже не як способи втечі від життя, а як способи насолодитись ним на повну котушку. І тоді інші будуть любити нас і тягнутись до нас як до джерела любові.

Дорогі українці і українки, давайте любити себе! Бо любов і повага до себе – це не самозакоханість і не егоїзм. Це вміння жити щасливо і робити щасливими тих, хто навколо. Саме того бажаю вам і собі цьогорічної весни!

При копіюванні статті чи її фрагменту, чітке посилання на мій блог обовязкове!

29 коментарів:

  1. нашим людям до такої любові ще далеко. Баби їдуть в Італії-Іспанії, щоб хлоп і діти з голоду не попухли. а ті потім мамині тяжко зароблені гроші профітькують. Яка любов до себе? Яка повага?

    ВідповістиВидалити
  2. 0303 саме сьогодні марець і настав....для мене. Весна 3 березня...
    Хоч і - 12 і треба відгортати сніг
    Таке вперше...але все бува вперше

    ВідповістиВидалити
  3. ДН з лопатою...потім, звичайно, були гості, хороші напої, спогади....



    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. хороші напої часто спричиняють весняний настрій. Навіть взимку. Головне, щоб Ваш марец ніколи не закінчився)

      Видалити
  4. У цей день просто приємно знати, що тебе пам'ятають...

    ВідповістиВидалити
  5. Граблі в тому, що якщо за двома зайцями...то обовяобов'я вийде трагедія, ну, в кращому випадку, комедія з трагічним кінцем. Завжди треба робити вибір.... Але мріяти ніхто не забороняє...

    ВідповістиВидалити
  6. Справді, важливо, що спогади просто чудові, що вони нікуди не дінуться вже ніколи, що вони наше багатство...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. рація. Тільки часом самих спогадів замало...

      Видалити
    2. не тільки спогади залишаються, а й зміни в особистості, якісь життєві висновки. Любити себе мудрою любов"ю - один із тих уроків. А спогади справді чудові)

      Видалити
  7. Взагалі, змінити ми можемо хіба себе...і все, що відбувається у нашому житті можемо розглядати як знаки, уроки, підказки дані нам , і тішитися, чи ображатися, чи нарікати, варто хіба на себе

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. От це точно. Уроки засвоїла, підказки зрозуміла. На себе не нарікаю і не ображаюсь. І ні на кого іншого. В кожного свої цінності. Не у всіх такі, як в мене.

      Видалити
  8. Відповіді
    1. часом дуже помічний знак. Це коли, наприклад, замість щось сказати - закриваєш очі і уявляєш водоспад.................................................

      Видалити
  9. ...а часом означає "далі буде", чи якусь недзакінченість...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ой, Анонім, Анонім.... Ви, напевно, "бєгущій по граблям"?)))

      Видалити
  10. Не відлякуйте.
    Річ в тім, що коли треба робити якийсь вибір і на шальки терезів ставити такі речі як наприклад обіцянка дитині ...ну словом, важливі і дуже цінні, то ....знову три крапки...не можеш наступати на граблі. Але життя таке, що не знаєш, що тебе чекає....

    ВідповістиВидалити
  11. І вдень і вніч навколо хати
    Кричать у березні коти
    Не спи! Застав когось кричати
    І ти.

    ВідповістиВидалити
  12. Відповіді
    1. Народна інтернетова творчість��

      Видалити
  13. Якщо насрали вам у душу
    Не поспішайте прибирати
    Гімно розчиниться і згодом
    В душі фіалки проростуть

    ВідповістиВидалити
  14. А ось чому я вся в фіалках!
    Ну прямо пахну, як букет...
    А як там ваше "Ви не робот?"
    Щось помінялося чи ні?

    ВідповістиВидалити
  15. Ну, принаймні, тішить, що добриво, на якому зійшли ці тендітні квіточки, було раніше, воно вже встигло розчинитися і зробити добру справу....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Авжеж. Обіг речовин в природі - штука цікава. І інакше, ніж на власному досвіді, її не зрозумієш...

      Видалити
  16. А з роботом все по старому
    Десь я проштрафився
    Як казав міміно з фільму "Міміно":
    "нє любит меня етот твой робот"

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гугл сказав, що як тільки впевниться остаточно, що ваш ІР не розсилає спаму, то картинок не буде. Мій гугл мене береже) А поки-що - ну скільки там тих картинок...

      Видалити
  17. Це серйозно.... Гугл просто знущається над простими людьми... Все так не буде. Я вже написала до гугла

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.