Якщо вам подобається блог - порекомендуйте його друзям. Якщо не подобається - тим, кого не любите

неділю, 4 березня 2018 р.

Ми не лохи? Лохи не ми? (дві сценки з життя)

...Події річної давності, Польща. Відпросилась з роботи, їхала з двома пересадками. Приїхала. Прийшла. Воєводська адміністрація, де маю скласти папери на карту побуту. Як не дивно, черги у відділ іноземців немає. Тільки кілька українців біля дверей. А година ж ще рання.

 З передчуттям дива підходжу до автомату з номерками. Упс! – номерків вже немає! Тобто, були і вже на нині закінчились. Більше нема. Тобто, нічого не вийде. Я в розпачі. Але… до мене підходить чоловік і чистою галицькою мовою співчутливо запитує: «І шо, запізно приїхала?»


Киваю. «Ну то можу помогти. 50 злотих – і маєш номерок». «А не страшно? Тут же не Україна!», - питаю. Добрий хлопчик Помагай  починає дратуватись: він, мовляв, тут стояв від другої ночі, то шо, має задурно віддати??? Я відмовляюсь. Їду додому. А вдома мій чоловік пише до у відділ іноземців, повідомляючи про ситуацію. Нам одразу відповідають, що заходи будуть вжиті.

Наступного тижня я знову там же. Ще перед відкриттям будинку адміністрації. Черга велетенська. Українська. Я стаю в кінець, вже без надії на успіх. Відкривають вхід. Українці, відпихаючи один одного, біжать до автомату з номерками. Біля автомату уже стоїть охоронець, котрий не дозволяє брати більше одного талончика. Перші щасливчики беруть номерки, решта в розпачі. А  добра третина земляків кудись іде, віддавши свої талончики жіночці з барсеткою. Кожен з них попередньо отримує по купюрі з барсетки. 

Жіночка якийсь час стоїть здаля від автомату, а потім починає за рогом коридору ненав’язливо пропонувати щось  землякам без номерків, котрі йдуть до виходу. Ті радісно проводять обмін: жіночка їм номерок, вони жіночці – винагороду за поміч. Я підходжу до охоронця і звертаю його увагу на метушню за рогом. Жіночка помічає це і швидко-швидко іде до виходу. Підходять ще якісь чорношкірі, номерків немає для них теж. Пробую чекати. Земляки з купленими номерками ховаються від охорони. Дивляться на мене з ненавистю. 

Ще тиждень. Ще один лист до адміністрації. Тепер автомат з номерками номерки видає в усі напрями, окрім кабінетів у справах іноземців. Приходиш, реєструєшся особисто і чекаєш. Українська традиція «рішалово» розтрощила ущент ідею польських білетоматів. Проте ця віковічна система "лох & рішала" не змогла перемогти європейської системи цивілізованої організації і порядку. Просто тепер українців тут трактують по-особливому. Напевно, це не додає нам авторитету. Отак, без електронних талончиків українці в тій адміністрації обслуговуються і донині. 

…Україна. 2018. Черга за біометричними паспортами. Колосальна, величезна, довжелезна. Люди стоять з останніх сил. Поміж черги ходить таємнича жіночка, тихенько пропонує особливо виснаженим купити у неї ближчу чергу. За сотню гривень. Але ж тут нема білетоматів, тут електронна черга! Як можливо обманути комп’ютер? «Берете чи ні?» - нервується  жіночка. Тут Україна, а отже – можливо все. А особливо, якщо владам байдуже на людей у черзі. Впевнена, що зареєструватись у електронну чергу кілька разів підряд без допомоги зацікавлених чиновників неможливо. Може, тому влади "нічого не можуть зробити з цим". Коментарів, думаю, не треба. Ноу комментс. Просто ноу.   Чи у вас є?

При копіюванні статті чи її фрагменту, чітке посилання на мій блог обовязкове!

20 коментарів:

  1. В мене є комент. Якби лохи не платили то рішали б не рішали.

    ВідповістиВидалити
  2. В Катовіце років п"ять тому таких проблем не було. А як наїхало наших - так і намагаються за собою сюди українські понятія протягнути.

    ВідповістиВидалити
  3. за якихось 70 років "вкоренилися понятія", Що й годі викоренети... та чим більше буде таких, як героїня оповідання, тим швидше зникнуть симптоми ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. то навіть не героїня, а чоловік героїні)) Він тут, за кордоном, навчений боротись за свої права. А героїня тільки вчиться)

      Видалити
  4. Блін, все життя слід БОРОТИСЯ за свої права. Джунглі. Це 21 століття,а ми все на рівні неандертальців. За роботу, за кар'єру,за гроші, за чергу до чиновника, за кохання... За кохання....сумно

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Кто смел, тот и съел". Але за кохання боротись, напевно, немає сенсу. Що можна вибороти? Така боротьба виглядає жалюгідно, а результати такі собі, самообман і ілюзія....Кохання живе своїм життям. Підтримувати, берегти можна, але боротись, певно, ні... Якщо воно є, то само переможе все.

      Видалити
  5. ....а що таке кохання? Давши відповідь на це запитання, можна відповісти і на інше - "що можна вибороти?" Хоч відповідь на питання, що таке кохання, вічно без відповіді, всі намагаються створити формулу кохання, закохати в себе і т.ін. Ну але ж буває, що знаходять свою половинку в сусідньому під'їзді, на сусідній вулиці в селі без якихось надзвичайних варіантів вибору. Була дівчинка "так нічого" поруч, приділив їй увагу, бац і закохалися... Значить воно, кохання, живе в нас. Воно не ззовні, а всередині. Отож зрозумівши себе, напевне таки можна щось вибороти для себе...
    Як гадаєте?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Теж думала колись про те. Думаю, справді, кохання - не зовнішня сила, а прагнення близькості в нашій душі. Але воно все-таки залишається таємницею, яка не під нашим контролем.

      Видалити
  6. https://syg.ma/@zhiuli-rieshie/zhiuli-rieshie-fashizm-eto-liubov

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. це як інь і янь, котрі постійно змішуються і містять протилежність в собі? Справді, світ не чорно-білий. Категоричність і "шуфлядкування" не мають сенсу. Все є злом і все є добром... Ідеалізувати любов - нерозумно. Вона нераціональна, нерозумна і смішна. Але тільки закохані живуть повним життям, хоч роблять море дурниць...

      Видалити
  7. Цікавий погляд на любов?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. https://syg.ma/@klimansergei/po-tu-storonu-erosa-ili-50-ottienkov-togho-chto-nazyvaietsia-liuboviu

      Видалити
  8. Викорінювати з нас той совок, викорінювати і не викоренити...

    ВідповістиВидалити
  9. Дивлюсь серіал How to Get Away with Murder. Все там корумпованості як і у нас. Просто загальний рівень життя вищий і ті бідніші не возбухають..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Корупція є всюди. Тільки в нас то вже в алгоритмі щоденного життя, а за кордоном - кримінал, ризик і виняток

      Видалити
  10. Відповіді
    1. Не ха-ха)) я за 5 років тут хабаря не дала нікому А я тут знайшла державну роботу, вчилась в університеті, лікувалась, виробляла масу документів.. А Ви за цей же час в Україні? Єслі чесно?

      Видалити
  11. Теж ні, але нічого такого не робив, за що мав би давати...все вже зроблено...
    Згоден, що на побутовому рівні в європі менше хабарів. Але ці хабарі на побутовому рівні майже не роблять погоди... Ну треба знати лаборанта в лабораторії, щоб зробив за шоколадку аналіз...але є альтернатива - приватні за гроші. Так у всьому. Глобально, це мізер. Інша справа в бізнесі....і чим він більший, тим корупція більша як в Україні так і в Європі

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.