Перша реакція на розкіш закордонних продуктових супермаркетів – покуштувати
всього, чого ще не пробував. А коли уже вдосталь накуштуєшся – починається туга
за українськими продуктами. Коли додому далеко і купити заповітні продуктові
спогади не вдається – українець починає впадати в ностальгію. Вишукує продукти
в Інтернеті, намагається приготувати сам, замовляє через родичів і знайомих… А
коли омріяна їжа нарешті в руках – нас охоплює така дитяча радість, накочуються
такі спогади….
Про що ж мріють українці за кордонами батьківщини? Звичайно, все залежить
від країни, в якій українець знаходиться. Чим далі вона від України, і чим
менше там земляків – тим сумніше виглядає ситуація з знайомими смаками. А ось і
вони:
·
Хліб.
Такого, як на
Україні, я не зустрічала навіть в поблизькій Польщі. Домашній, з кмином або
чорний бородінський… Хіба десь ще є такий?
·
Овочі. Кабачкова та баклажанова ікра – поза всякою
конкуренцією. А квашені помідори – їх немає ніде. А заквасити тепличні – годі й
намагатись. Вийде кисла вата. Тому й замовляємо з дому слоїки з жаданими консервами.
Квашена капуста – чим далі від України, тим рідше зустрічається. Консервовані корнішони не замінять квашених
огірків, які в багатьох краях – екзотика.
·
Десерти. Наші шоколадні цукерки дадуть фори навіть
найдорожчим закордонним. У кожного свої вподобання: «Ромашка», «Червоний мак», «Каракум»,
«Чорнослив в шоколаді», «Вишня, заспиртована в шоколаді», «Трюфель»… Ех.. А я,
допоки не виїхала з України, не знала, що жити не зможу без зефіру і мармеладу.
А наша халва продається навіть на польських базарах досить дорого. І поляки за
нею просто полюють.
·
Ковбасні вироби. Коли я приїжджаю додому – кілька днів підряд їм
тільки «Докторську». Ніяка заморська мортаделла мені її не замінить. Добре, що
домашня ковбаса з часником у Польщі теж чудова. А в багатьох країнах і вона - рідкість. А які ж без неї свята?...
·
Риба. Таранька – для іноземців то незрозуміла екзотика.
Коли я привожу з дому тараньку – найчастіше ніхто з поляків на неї не
спокушається. Нічого – з’їмо до пива українською компанією)
·
Домашня сметана і сир. Норми Євросоюзу забороняють продавати на
базарі домашні молокопродукти. А магазинні, хоч і смачні, та – не те…
·
Крупи. У Польщі гречка є. Далі – зустрічається все
рідше, а потім і зовсім щезає з полиць. Аналогічно – пшоно.
·
Напої. Квас часом зустрічається на польських полицях,
але на смак – не те. А березовий сік для поляків – якась незрозуміла дивина. В
магазинах є, але сприймається швидше
як якийсь курйозний потойбічний продукт.
У мене в найдальшому куточку кухні на свій час чекає
баночка кабачкової ікри і пакетик хмелі-сунелі. А що з тих ностальгічних продуктів
є у вас?
А, може, я забула
про якісь смачні спогади про далекий дім? Дописуйте в коментарях! І – СМАЧНОГО!
При копіюванні статті чи її фрагменту, чітке посилання на мій блог обовязкове!
При копіюванні статті чи її фрагменту, чітке посилання на мій блог обовязкове!
Наші оселеді! Цього мені найбільше бракувало! Справжні з головами і молочком- солені в банці!
ВідповістиВидалитиСправді, тут таких немає...☹
ВидалитиА сало?😉 В Польщі бачив на ринку, литовці продавали. В Фінляндіі трапляється в естонських магазинах. Кажуть, що українське. Але хіба то сало, коли воно товщиною з дитячий палець?!
ВідповістиВидалитиПатісони, кабачки консервовані, перці в томаті.Калина.Духм'яний лавровий лист (магазинних майже не пахне і не дає смаку). Копченості, сухі ковбаси. Ту хвалену фінську салямі, що ми вмирали за нею в совєтські часи, їсти можна лише як бутерброд на сніданок.Творог, сир. Все з вишні і з агрусту - днем з вогнем не знайдеш.Духм'яна соняшникова олія. Мед почав з'являтися, але вибір дуже малий.
кабачки консервовані - за них забула!
Видалити