Якщо вам подобається блог - порекомендуйте його друзям. Якщо не подобається - тим, кого не любите

неділю, 11 березня 2018 р.

5 екзаменів закордону (без шпаргалок)

Звичайно, краще жити і працювати на рідній землі, серед рідних і земляків. Розмовляти рідною мовою. А по світі лише мандрувати для власного задоволення.

Але часом життя заносить далеко від дому. Кидає самотньо посеред чужих людей, з чужою мовою і звичаями. Ті, хто прожив за кордоном хоча б кілька місяців, вже ніколи не залишаться такими, як раніше. Один з найважливіших подарунків закордону – він перевіряє і випробовує усе наше життя.

                     

  1. Пізнання себе як людини. Віслава Шимборська, нобелівський лауреат, писала: «Ми знаємо себе тільки в міру випробувань, котрі нам випали». І насправді, закордон – найкраще дзеркало. Отут тільки і побачиш, яка ти людина. Чи витримаєш самотність і депресію. Чи не надто залежний ти від комфорту. Чи вмієш допомогти іншим. Чи відкритий ти на світ. І чи в усіх тих випробуваннях не втратиш повагу до себе.
  2. Пізнання себе як спеціаліста. Майже всі емігранти проходять через етап переоцінки своїх професійних умінь і навиків. Я, психолог і вихователь  вищої категорії в своєму рідному місті, раптом опинилась в польському дитсадку. І зрозуміла, що їхати далі на тому, що вже знаю і вмію, тут неможливо. Треба щось забути, щось вивчити наново. Змінити себе, своє відношення до роботи. А дехто розуміє, що взагалі повинен забути про свій диплом. Головне, що треба зрозуміти – дуже багато треба вивчити і змінити. Але, якщо ти вчитель, лікар, будівельник, кухар, продавець за покликанням, то твої здібності завжди прокладуть тобі дорогу.
  3. Переоцінка цінностей. Часом за кордоном починаєш розуміти, що саме тобі в житті потрібно. Хтось розуміє, що гроші не замінять родини. Хтось навпаки: що матеріальна стабільність  - підстава свободи. Хтось нарешті знаходить тут професійне визнання і це дає йому щастя. В усякому разі, цінності перевіряються тоді, коли міняється життя. «Де скарб твій – там і серце твоє», - пише Біблія. Ота переоцінка цінностей визначає нашу подальшу дорогу.
  4. Перевірка почуттів. Коли виїжджаєш за кордон, зоставляючи вдома чоловіка чи дружину – розлука чудово вимірює глибину і силу кохання та вірності. Але, думаю, прирікати свою половину на постійну самотність і незадоволеність всіх людських потреб – теж непорядно. Адже кохання полягає на прагненні бути разом. А тривала розлука часто закінчується розлученням. Виїзд разом з половинкою теж зовсім не гарантує збереження почуттів. Пари за кордоном переживають справжнє випробування. Часто ролі чоловіка і жінки міняються. Хтось не вміє себе знайти, а хтось навпаки починає кар’єру. Виявляються різні цілі і цінності. Навіть заздрість. Якщо ваші почуття витримали перевірку закордоном – вітаю, за них можете бути спокійні.
  5. Перевірка справжніх друзів. Точно знаю, що якби не підтримка моїх старих друзів – я б не витримала адаптації до нової країни. Часом буває, що самотність і розпач накриває навіть опівночі. Якщо можеш в такий момент подзвонити до подруги і виплакатись їй – ти щаслива людина. Якщо є хтось, кому можеш надати навіть юридичну довіреність діяти на батьківщині від твого імені – то насправді маєш істинних друзів. Нечасті зустрічі – зовсім не причина, аби дружба зійшла нанівець. Справжню дружбу це тільки зміцнює. А в сучасних умовах інтернет-комунікаторів спілкуватись можна щоденно.
Недавно була вражена фільмом Копполи «Пеггі Сью виходить заміж». Сорокарічна жінка перед розлученням  впадає в депресію. Стається диво – і вона переноситься на 20 років назад – в юність. Збувається мрія «Мені б ті роки, а цей розум». А наприкінці фільму розумієш – ти б не був таким, якби не прожив саме таке життя. Не мав би того розуму і такого досвіду. І за всі оті гулі на лобі і граблі треба лише дякувати долі. І Той, хто над нами, краще знає, яке життя дати нам, а яке – комусь іншому.

 Так і з  закордоном. Важко, страшно, боляче. Щось втрачаєш, щось губиш. Але, запевняю тих, хто лише починає шлях далеко від дому – гра варта свічок. Шкурка варта вичинки. Золото, плавлячись у вогні, видаляє з себе домішки і стає чистішим і ціннішим.  Перевірити себе і своє життя, відкинути зайве і зберегти найпотрібніше – хіба ж це не чудово?..

При копіюванні статті чи її фрагменту, чітке посилання на мій блог обовязкове!




27 коментарів:

  1. Мені найбільше сподобалося перше речення цієї статті....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мені теж. Але, на жаль, є там далі ще "але"... І що зробиш, таке селяві. Поділіться секретом, як ви обійшли оте "але")

      Видалити
  2. ше забули написати про перевірку здоровя. чахлики тут не виживають

    ВідповістиВидалити
  3. ....оминути
    Здається , як говорив Жванецький, тут справа в консерваторії...
    Ну тобто , ніяких "але". Брати долю в свої руки, не боятися..

    ВідповістиВидалити
  4. ... звичайно, люди різні, і пізнати себе, способом, який Ви описали - кинути себе в горнило життя, важливо, щоб розуміти і свої чесноти, і цінності... І найголовніше, знайшовши себе, зрозумівши свою суть , використати це знання про себе. Адже знати і робити, то різні речі. Пізнай себе і роби , виходячи з того. Під лежачий камінь...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. переконалась, що себе і так ніколи не пізнаєш до дна. Завжди ще є якісь таємниці сюрпризи за трикрапкою...

      Видалити
  5. ...про співавторство
    Ви мене і так усього наскрізь бачите, та і мої погляди дуже з Вашими співпадають...
    Ну і я часом пишу тут і так...

    ВідповістиВидалити
  6. Нещодавно почув вислів, який мені дуже сподобався: " коли йдеш на гору, не цурайся людей на своєму шляху, вони тобі можуть зустрітися по дорозі вниз". І пафосно, і ,вводночас зрозуміло, і просто, і водночас глибоко... У кожної людини є своя вершина, на яку вона йде. Це важливо пам'ятати про людей навколо тебе. І не важливо, яка вона висока, головне, щоб вона була...

    ВідповістиВидалити
  7. Відповіді
    1. Цікаво, як визначити, де кінчається вершина і починається сходження вниз? Чи я їду підйомником, чи вже з'їжджаю на лижах вниз?

      Видалити
  8. Як є натхнення, значить вгору, як немає, значить вниз

    ВідповістиВидалити
  9. ....хоч я написав великого листа, а воно не опублікувалося, глюкнуло, зникло.. і повторно вже я не писав..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шкода, я перевірю, що за проблема. Якби що - внизу є форма для відправки повідомлень.

      Видалити
  10. Ми в своєму житті піднімаємося на декілька вершин. Кар'єра, родинні стосунки, здоров'я. Всі ті вершини всередині кожного з нас. Час від часу нас чекають невдачі - звільнення, розлучення, хвороби. І ми спускаємося вниз, і знову йдемо до гори, допоки не поставлять нам на якійсь висоті дубовий хрест...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Розлучення і звільнення - не завжди погано ( з досвіду). Часто навіть означають зміни на краще. Хоча це стрес, зрозуміло. А хрест... Не хочеться ще про це...

      Видалити
  11. Так...але все одно треба починати з підніжжя гори, і вже нової гори. Так, вона може краща гора, але нова. А про хрест, то лиш нагадування, що життя конечне і жити треба нині....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Таке враження, що все життя під гірку. А що там знайду? Хочеться розбити намет і просто милуватись горами. ...

      Видалити
  12. Справді, це треба часом робити...ставити, милуватись. Але без руху нікуди...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. було б чим милуватись - я б отаборилась і рухалась би тільки навколо намету)) Напевно, це весняне загострення кризи середнього віку

      Видалити
  13. Рухатися можна і в наметі...було б з ким. От вам тема для обговорення - одинокість...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хороша тема... Напишу щось

      Видалити
    2. https://syg.ma/@zhiuli-rieshie/zhiuli-rieshie-lichnost-kak-travma

      Видалити
    3. Цікавий погляд... Взагалі, оригінальний автор. Шокує, епатує, перевертає догори ногами... Цікаво почитати. Але протипоказано надто перейматись. Можна пороздумувати...

      Видалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.