Якщо вам подобається блог - порекомендуйте його друзям. Якщо не подобається - тим, кого не любите

неділю, 18 березня 2018 р.

Їж борщ and keep calm!

Одна моя бабця походила з Росії, а друга – з Тернопільщини. Вони були зовсім різні, і навіть борщі готували несхожі. Російська бабця варила овочевий суп оранжевого кольору. А тернопільська – червоний, як кров, густий «щоб ложка стояла». Обидві страви є для мене спогадом дитинства, обидві повні неповторного смаку і аромату. Але українським борщем можу донині назвати тільки оту густу, вишнево-червону їжу богів, котру смакувала в подільському селі бабці Михайліни.



Коли я приїхала в Польщу до чоловіка-поляка, свекруха вирішила порадувати мене «українським борщем». Пішла в магазин і купила пакет заморожених овочів (буряк, картопля, морква і шпарагова квасоля, порізані кубиками). Вдома вона вкинула це все до бульйону і зварила. Я намагалась бути ввічливою і з’їла то щось, що називалось «barszcz ukraiński», а виглядало і пахло ну зовсім не дитячими спогадами. Потім я познайомилась ще з польським різдвяним борщем з вушками. Але то вже зовсім інше, суто польське. Свій традиційний борщ мають ще литовці, румуни, білоруси, а, може, ще якісь народи. А український борщ - то тільки наше.

А ось напівфабрикати, що маскуються під псевдонімом "Борщ український" в польських супермаркетах:
                    
                   

Я навіть не думала, що буду так скучати за нашим борщем. Готую його нечасто (немає часу), але повторюю рецептуру бабці точно-точнісінько, без варіацій. Так хочеться відчути батьківщину і далеке дитинство…
Може тому справжнім святотатством нам, українцям за кордоном, здається найменше відхилення від стандарту в закордонних «українських борщах». Борщ – то наша святиня, наш народний символ, наша душа…

Цікаво, чи є українець, котрий не любить борщу? Якщо є – то, напевне, він ще не зустрівся ще із справжнім борщем. Бо його не можна не любити. Недарма в Україні використовують "індекс борщу" (вартість 3-4 літрової каструлі борщу) як визначник добробуту українців і вартості гривні.

І твердо переконана, що не можна називатись українкою, якщо не вмієш готувати борщ. А вариться борщ годинами: овочі тушкуються окремо, м'ясо вариться аж до м’якості, квасоля замочується на ніч. Це вам не напівфабрикат в пакетику!

А до борщику – обов’язково сметана і зелень. Можна ще подати цибулю і часникові пампушки. Ну, на пампушки мене вже не вистачає, каюсь) 
А це поштова марка України, ну, звичайно ж, з борщиком! 

                   

Якщо ви далеко від дому і так хочеться чогось українського – готуйте борщ. Не вмієте – дзвоніть додому, розпитуйте маму, бабусю. І насолоджуйтесь спогадами дитинства і рідної землі! Смакуйте його запах і смак, як букет найдорожчого вина!

У мене на обід сьогодні борщ. А в кого ще?
А цікаво б дізнатись, чи чули про борщ в інших країнах світу. І які варіації готують там, де живете ви? 

При копіюванні статті чи її фрагменту, чітке посилання на мій блог обовязкове!

29 коментарів:

  1. бачила дитяче харчування, консерви борщ український в Польщі, хаха

    ВідповістиВидалити
  2. Був у Канаді. Там , йдучи по Торонто, почути українську мову справа звичайна. І , звичайно, готують українці Канади борщ. І це той борщ, аромат і смак якого пам'ятають ті перші переселенці, що душі їхні вже на небесах, та вони передавали з покоління в покоління свої навики і ті їх з достоїнство несуть у майбутнє... Проте, я не про це. В українських магазинах там теж продаєси borszch ukranian. Ну і це вже щось схоже на оті напівфабрикати, про які пишете. І скуштувавши це пересічний канадієць другий раз то не купить...і добре ім'я українського борщу в його свідомості залишиться спаплюженим. Колись ніхто і не уявляв собі закатати борщ у слоїк, застерелізувати і зробити продуктом на прилавку. Та цивілізація кидає нам виклик , треба поспішати, встигнути за часом. От ми й досипаємо в метро, читаємо в маршрутках, їмо борщі з супермаркетів, кохаємось у презервативах....
    Люди, повертайтесь в Україну , посмакуйте справжнього маминого борщу, окраєць житнього хліба з салом та цибулею, забудьте про поспіх, вийдіть на половину, ляжте горілиць на траву і насолодитися небом....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. в мене нині борщ вийшов просто шедевр! До полонини далеко, небо за хмарами, сала немає, метро теж... Залишається ще натуркохання після борщику))

      Видалити
    2. Дякую)) Української домашньої сметани бракує, але магазинна тут не така вже й погана. Вам також смачного, у вас нині борщ?

      Видалити
    3. Ні...натуркохання

      Видалити
    4. Чудово) Марец діє, не дивлячись на сніги))

      Видалити
    5. Вино. Ліміт едішн. Чізай. Піно нуар

      Видалити
    6. "Хороші напої" ... Ще й limit edition... Молодець ви. Все у вас файно)

      Видалити
    7. ....ну все відносно...
      Але не жаліюся.

      Видалити
  3. А як зараз російські корені? Маєте там родину, маєте контакт з ними?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Десь хтось, напевно, залишився. Але контактів давно немає. Найближчі повмирали, а молодь має інші інтереси...

      Видалити
  4. Я не дивуюся борщевим напівфабрикатам,мабуть вони йдуть в ногу з 21 століттям і знаходять свою нішу на ринку.а оригінал залишається ОРИГІНАЛОМ!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Як подумати, то все справжнє має тепер свої підробки (і кохання, і краса, і щастя). Так і живемо...

      Видалити
  5. підроблене щастя?я такого навіть не хочу розуміти.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І його підробляють, пробують замінити комфортом, добробутом, славою та іншими речами.

      Видалити
  6. Глючить сайт...не публікується

    ВідповістиВидалити
  7. Перевірка коментарів

    ВідповістиВидалити
  8. Цікава статистика:
    Січень 2 дописи
    Лютий 3 дописи
    Березень вже 6

    ВідповістиВидалити
  9. Відповіді
    1. В березні з'явилась реклама. Ну і, як наслідок, збільшилась к-сть публікацій. Просто "пєньонз" стимулює. Ну, хоча, може, і марец......... Певно, все ж марец...:-)

      Видалити
    2. А ще ж березень не закінчився😏 Статистику скоро зашкалить)

      Видалити
  10. Відповіді
    1. я вже думаю... Поки придумаю - пропоную почитати попередні публікації і висловити свої враження)

      Видалити
    2. на повній версії сайту зліва з"явився гаджет "Останні коментарі". Там буде видно останню активність на блозі)

      Видалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.